Domů » Náklady na výroby potravin stoupají. Zemědělci žádají adekvátní dotace

Náklady na výroby potravin stoupají. Zemědělci žádají adekvátní dotace

by ona
0 Komentář 75 čtenářů

Slovensko má historicky nejvyšší cenu chleba, která je na úrovni 2,35 eura

Sdružení měst a obcí Slovenska (ZMOS) požaduje koordinovaný, systémový a integrovaný přístup k rozvoji území prostřednictvím nového zákona o regionálním rozvoji, který bude vycházet z přirozených předpokladů a funkčnosti území.

Ztrátová výroba potravin
V posledních letech nastal úpadek zemědělství a zánik potravinářských výrobních podniků na venkově. Stavy hospodářských zvířat poklesly na 30 procent. Slovensko má historky nejvyšší cenu chleba, která je na úrovni 2,35 eura.

Podle starosty Malého Šariše Stanislava Mathia je nepochopitelné, že při klesajících cenách pšenice, jejího přebytku z Ukrajiny je cena chleba tak vysoká.

Ceny pro prvovýrobce jsou velmi vysoké a mají problém přežít. Může to mít i další dopad na zaměstnanost na venkově. Starosta obce Tomášov István Pomichal podotkl, že ceny potravin jsou pro nízkopříjmové skupiny obyvatelstva nesnesitelné.

„Potřebujeme, aby naše poznatky nebyly kompetentními ministerstvy hozeny do koše. Chceme, aby se venkov rozvíjel. V novém rozpočtovém období požadujeme takové dotační mechanismy, aby se akceptovaly vysoké náklady vstupů do potravinové a zemědělské výroby. Stát musí najít kompenzační mechanismy, aby zemědělci nevyráběli ztrátu,“ zdůraznil.

Pokles potravinové soběstačnosti
Primátor Krupiny Radoslav Vazan se vyjádřil, že na Slovensko přijely komodity, které měly jen tranzitovat. Slovenští zemědělci nedokážou konkurovat levnému ukrajinskému obilí.

„Zemědělcům stoupla cena práce, rapidně narostly energie, nafta, ale hlavně hnojiva a postřiky. Za drahé vstupy dodělaly potravinářské komodity, které dnes mají prodávat pod cenu. Je třeba, aby stát dofinancoval tyto výpadky slovenským zemědělcům,“ řekl.

ZMOS potvrdil, že potravinová sebestačnost je jen na úrovni 37 procent, před 33 lety byla v podstatě na úrovni 100 procent.

Potravinové pouště
Starostka Kynceľové a místopředsedkyně Komory obcí Martina Kubišová řekla, že v rámci průzkumu ZMOS bylo zjištěno 102 potravinových pouští v obcích do 500 obyvatel. 62 procent z nich jsou obce do 250 obyvatel, hlavně na východě Slovenska.

Lidé, kteří žijí v malých obcích, si nedokážou jednoduše zajistit potraviny. Proto jim tuto službu často suplují starostové, kteří jim dělají nákupy.

„Stát by měl podpořit vznik kamenných nebo pojízdných prodejen potravin. Koordinátorem měly být obce, které nejlépe znají své území,“ navrhla.

Obchodní sítě, s převažujícími provozy ve venkovských oblastech, mají nejvyšší podíly slovenských potravin na pultech. Kraje, ve kterých je mnoho venkovských oblastí a malých prodejen, mají nejvyšší podíl slovenských potravin.

Banskobystrický kraj 47 procent, Žilinský kraj 45 procent. Regiony s velkými formáty prodejen mají nejnižší podíl, v Bratislavském kraji je to jen 35 procent.

ZMOS osloví resort zemědělství a životního prostředí s konkrétními návrhy a doporučeními k řešení. Budeme žádat, aby stát přehodnotil ekoschémy a dotační politiku,“ uzavřelo ZMOS.

Další články autora

Zanechat komentář

O nás

Provozovatelem  webu je
Ing. Vítězslav Kotík, MBA

U Michelského mlýna 1535
Praha 4
140 00

IČO: 42143659

DIČ: CZ7211162761

Bankovní spojení:

2001807788/2010
IBAN: CZ12 2010 0000 0020 0180 7788
SWIFT: FIOBCZPP

Kontaktovat nás můžete na mailu:
Redakce: info@press-media.cz

Reklama

@ Od roku 2008 je provozovatelem webu Ing. Vítězslav Kotík, MBA, U Michelského mlýna 1535, Praha 4, Inzerci na webu zajišťuje Redakce: sales@ibydleni.cz